Біля «Авангарду» відновили розкопки (ФОТО)

2503 0

Ми у соцмережах:

Біля «Авангарду» відновили розкопки (ФОТО)

Біля в’їзду на стоянку при стадіоні «Аванагард» по вулиці Замкова у парковій зоні археологи вирили новий котлован. Шукають сліди сторожевої споруди, через які проходили усі, хто хотів потрапити на острів, де стояв замок князів Любомирських.

 Яму почали копати вчора, 1 жовтня, а сьогодні продовжують. Рухаються вглиб, поки не досягнуть суглинку. Розкопки проводять студенти РДГУ, для яких це – практика. Керує ними археолог Олексій Войтюк.

За його словами, місце розкопок у парку обране не випадково. Судячи з історичних даних тут, можливо, знаходилася хата, де сиділа сторожа, яка охороняла браму-вхід на острів. Крім того місце розкопок обирали й з огляду на те, що навколо неї прокладені підземні комунікації. Тож копати в іншому місці, наприклад, ближче до дороги, було би небезпечно.

-          Це не, власне, розкопки, а археологічна розвідка, - пояснив Олексій Войтюк. – Проте просувається вона непогано. Ми вже знайшли люльки та мідні монети. Знайдене досліджуватимемо у краєзнавчому музеї. Роботи завершимо 4 жовтня.

Що буде з ямою після – невідомо. Можливо законсервують її, засипавши піском, як зробили це з місцем розкопок неподалік наприкінці 2016 року. Зараз ця територія виглядає неприглядно. Зелений паркан навколо неї, похилився й от-от впаде.

А цей хлопчина на ім’я Іван – не археолог, а п’ятикласник ліцею №2, що знаходиться поряд. Він побачив, як працюють археологи, і «прибився». Допомагає їм у роботі вже другий день.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також