Банкрут вивезе вчасно сміття з Рівного?

2107 2

Ми у соцмережах:

Банкрут вивезе вчасно сміття з Рівного?

Жодна приватна фірма не захотіла брати участі в тендері на вивезення побутових відходів із Рівного. Навіть «Санком Рівне», який досі вивозив сміття з 60% території Рівного, не пішов на тендер. Тож тепер КАТП 1728 буде монополістом з надання таких послуг по всьому Рівному. Чи будуть вони якісними?

КАТП 1728 вивозитиме сміття від 26 тисяч домогосподарств міста цілий рік — на такий термін оголошувався конкурс. І тут нагадаємо, що це саме те міське комунальне підприємство, якому ще кілька років тому пророкували банкрутство. Незважаючи на одноосібну перемогу в торгах, підприємство ще й досі перебуває у стадії санації. Торік у нього «влили» близько 13 мільйонів гривень з бюджету, які витратили на нові контейнери та сміттєвози. Однак цього недостатньо, щоб забезпечити вчасне вивезення сміття з усієї території міста.

Міський голова Володимир Хомко, втім, бачить у цьому лише позитив, назвавши цю ситуацію реанімацією збанкрутілого підприємства:

— Я особисто просив у київської приватної компанії зайти на наш ринок послуг. Але вони хотіли купити техніку лише після того, як виграють тендер. Однак так ризикувати ніхто не може. По-перше, хто б вивозив сміття у перехідний період, поки вони нарощували б свої потужності. По-друге, нам уже «Санком» обіцяв купити техніку, але свого слова не дотримав.

Крім КАТП 1728, навіть охочих брати участь у тендері не було. Така ситуація через низький тариф на вивезення відходів. Скажу, що до того часу, поки буде така ціна, не буде в Україні ніякої переробки сміття. Це вам скаже будь-який спеціаліст. Усі кричать: «Давай переробляй сміття!». Але в Європі кожен платить за це приблизно 5 євро. Недостатні потужності комунального підприємства ми тимчасово підсилимо орендованою технікою, щоб виграти час і придбати власну.

Не випадково Володимир Хомко заговорив про вартість послуг. Незабаром усім таки надійдуть платіжки, в яких вартість вивезення сміття буде вищою на 50-60%, ніж раніше. Чиновники пояснюють це збільшенням екологічного податку, який платить підприємство державі за захоронення відходів — зокрема, у Рівному, на полігоні неподалік Бармаків. Зараз нові розрахунки ще затверджує НКРЕКП.

Богдан СЛОНЕЦЬ. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також