Андрій Качинський — майбутній Герой України?

6037 3

Ми у соцмережах:

Андрій Качинський

Активних бойових дій на Донбасі немає вже кілька років. Президент Петро Порошенко та його пропагандисти щодня заявляють, що українська армія стає щораз сильнішою і вже перевершила своєю боєздатністю військові сили НАТО. Про те, якою є насправді боєздатність нашого війська, красномовно свідчать пригоди Андрія Качинського із Володимирецького району, який напередодні Нового року опинився в стані ворога і тепер знімається у пропагандистських відео окупантів.

35-річний Андрій Качинський, уродженець села Берестівка, не має навіть неповної середньої освіти і до оформлення контрактником у Збройні сили вісім місяців ніде не працював, маючи характерний для частини поліщуків потяг до спиртного. До війська Качинський пішов, скоріше за все, заради стабільного заробітку та отримання статусу учасника бойових дій. Про жодні бойові дії за його участю поки що невідомо, так само невідомо і те, як він потрапив до ворога. Очевидно, що спеціальний диверсійний підрозділ заради захоплення Качинського у полон окупанти не споряджали.

Тепер усі охочі можуть подивитися нові й нові відео, на яких вчорашній воїн Збройних сил розповідає про те, як погано йому було в Україні і як добре тепер у Лугандоні. Тим часом справою його повернення із полону опікуються на найвищому рівні. І може, таки обміняють врешті на когось із полонених бандитів. А може, потім ще й Героя дадуть — як Надії Савченко. Чим Андрій Качинський гірший за неї?

На тому пропагандистському відео Андрій Качинський характерною поліською говіркою плутано розповідає про свою гірку долю селянина, який втікає в армію від переслідування поліції, терпить знущання у військовому комісаріаті, а потім в армії. Переглядаючи ролик, можна подумати, що його створили російські пропагандисти, використавши під виглядом українського бійця підставну особу з необтяженим інтелектом. Втім, 35-річний Андрій і справді військовослужбовець — це підтвердили у 128-й окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді, де він служив.

«Думаю, чи то шукають мене, чи ні...» — це фраза з того дивного та сумбурного монологу Андрія, записаного на відео бойовиками. Як би там не було, командування 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, де Андрій служив, каже, що робить усе, аби визволити свого товариша із полону:

— Ми розуміємо, що дані пояснення отримані під тиском, та жодним чином не засуджуємо його за це. Більше того, підкреслюємо, що він не може нести відповідальності за свої слова. Зі свого боку бригада робить все можливе для найскорішого повернення бійця додому. До процесу залучено міжнародні організації. Близьким Андрія надається всебічна підтримка.

Тамара, сестра Андрія Качинського, у розмові з представниками Медійної ініціативи за права людини також висловила думку, що її брат такого сказати не міг:

— Мій брат не так багато та складно говорить, як на відео. Він, мабуть, за кимось повторює окремі речення. Брат, незважаючи на брак освіти, хотів йти служити в армію. Вісім місяців тому підписав контракт із ЗСУ на три роки. Останній раз дзвонив 27 грудня. Він телефонував нам щодня, говорив, що все добре. Запитував про маму, яка після інсульту не встає з ліжка.

Мешканці села Берестівка, звідки родом Андрій, розповіли, що він жив з братом, власної сім’ї не мав, може тому, що любив перехилити чарку. Чи закінчив він хоча б сім класів, про які говорить, в селі кажуть, що й те навряд чи осилив. Колись допомагав працювати матері на фермі, але потім ніде не працював. Може, хтось йому підказав, що можна піти на контракт в армію, то матиме стабільний заробіток, а потім — і посвідчення учасника бойових дій та пільги. Навесні 2018 року, коли Андрій йшов на службу, мати, за яку він і справді вболіває, лежала після інсульту, що також могло прискорити його рух до лав ЗСУ, де усе ж відчувається брак кадрів. Андрій, кажуть, дивакуватий чоловік, особливо, коли вип’є. Тож в селі і не дивуються, що він міг залишити свій пост і кудись піти, можливо, тому й потрапив у полон.

І все ж Андрій Качинський — військовополонений і входить до списку понад сотні полонених та цивільних заручників, за звільнення яких борються державні організації. Коли відбудеться звільнення — невідомо. Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко нещодавно заявила про блокування Росією питання про звільнення заручників. Декотрих утримують на території Донбасу роками.

Читайте також: Рівненського військовика сепаратисти використали для антиукраїнської пропаганди

Читайте також: Бойовики взяли у полон військовика з Рівненщини

Микола НЕСЕНЮК,
Олександра СКРИПНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також