37 градусів і вище. У чому причина субфебрильної температури?

402891 18

Ми у соцмережах:

37 градусів і вище. У чому причина субфебрильної температури?

Начебто нічого не болить, а на термометрі знову то 37,3, то 37,5. І це триває вже не перший день. Така температура — від 37 до 38 градусів — називається субфебрильною. І причин її появи може бути багато.

Природні коливання Розповсюджена думка, що нормальна температура тіла людини — 36,6. Однак це не так. Як довели численні дослідження та й практичні спостереження лікарів, найбільш часто зустрічається середня температура тіла — 37 градусів. Крім того, температура може змінюватися залежно від низки факторів, ніяк не пов'язаних з хворобами. Отож якщо ви випадково виявили у себе невелике зниження або підвищення температури, не поспішайте панікувати. Пам'ятайте про те, що між 4-ю і 6-ю годиною ранку температура тіла знижується, а ось в проміжку 14-16 годин і 18-22 години її рівень досягає свого максимуму; різниця між ранковою і вечірньою температурою може становити цілий градус. У жінок через гормональні зміни може підвищуватися температура в другій половині менструального циклу. Температура підвищується після фізичних навантажень і після їди. Деякі продукти здатні змінити температуру тіла майже на градус: гострі страви і приправи можуть її підвищити, а аґрус зелених сортів і жовті сливи — знизити. У дітей підвищення температури може бути викликане тривалим плачем або занадто активними іграми. Чоловіки "холодніші" від жінок в середньому на півградуса. З віком температура знижується.

Неврози і "хвости" У разі субфебрильної температури дуже доречна приказка "всі хвороби від нервів". Мало не третина людей, які страждають від незрозумілих підвищень температури, зобов'язана цим своїй нервовій системі. А точніше, стресам, з якими вона не може впоратися. Стреси, як правило, викликані проблемами в сімейному житті або на роботі або ж надмірним фізичним та розумовим напруженням. Субфебрильна температура у таких людей може триматися протягом декількох років. У психотерапевтів навіть є особливий термін, який характеризує цей стан, — "термоневроз". Жертвами термоневрозу найчастіше стають молоді жінки тендітної статури, підлітки і студенти-першокурсники. Ще одна безпечна причина субфебрильної температури — це так званий температурний хвіст. Це явище полягає в наступному: у людини, яка перенесла якесь інфекційне захворювання, температура може залишатися підвищеною і після одужання. Така температура минає самостійно зазвичай протягом двох місяців (іноді "температурний хвіст" може розтягнутися і на півроку). Однак тут необхідно проявити особливу обережність і не переплутати "хвіст" з рецидивом хвороби, який вимагає негайного лікування.

Приховані хвороби Разом з тим субфебрильна температура може бути й ознакою деяких серйозних захворювань. Приміром, туберкульоз може перебігати, не проявляючи себе жодними іншими симптомами, крім субфебрильної температури. Також субфебрильна температура майже завжди з'являється при тиреотоксикозі — надмірно активній роботі щитовидної залози і надлишку її гормонів в організмі. Крім неї, при тиреотоксикозі найчастіше відзначаються нервозність, пітливість і серцебиття, підвищена стомлюваність і слабкість, втрата маси тіла на тлі нормального або навіть підвищеного апетиту. Ще одна можлива причина субфебрильної температури — це залізодефіцитна анемія, тобто зниження рівня гемоглобіну в крові. Деякі хронічні інфекційні захворювання, наприклад, токсоплазмоз, хвороба Лайма, бруцельоз, часто також супроводжуються появою субфебрильної температури. Нарешті, причиною постійної підвищеної температури може бути так звана хронічна вогнищева інфекція. Це може бути застарілий гайморит, тонзиліт, холецистит, простатит, аднексит та ін.

Сім раз поміряй На перший погляд, у вимірюванні температури тіла немає нічого складного. Насправді її потрібно міряти за правилами. По-перше, пахвова западина, в якій вимірюється температура, повинна бути сухою. Якщо людина спітніла, необхідно ретельно видалити піт і дати шкірі як слід просохнути. По-друге, термометр потрібно збити до позначки "35" і тримати під пахвою не менше 10 хвилин. Якщо результат вам не сподобався, необхідно поміряти температуру іншим термометром — не виключено, що ваш бреше. Часом цей простий захід дозволяє заощадити масу нервів і часу, витрачених на відвідування лікаря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також