22 дитини з Мізоча у лікарні: епідеміологи назвали, хто приніс сальмонелу у школу-інтернат

2631 0

Ми у соцмережах:

22 дитини з Мізоча у лікарні: епідеміологи назвали, хто приніс сальмонелу у школу-інтернат

За тиждень двадцять дві дитини та двоє дорослих із Мізоцької обласної спеціалізованої школи-інтернату, що у Здолбунівському районі, потрапили до лікарень. В усіх медики поставили один діагноз – сальмонельоз. А епідеміологи сьогодні, 26 вересня, назвали ймовірних винуватців масового отруєння.

Хворих дітей, віком від 9 до 15 років, до лікарні почали доставляти ще 19 вересня з однаковими симптомами: температурою, болем у животі, нудотою та проносом. Окрім дітей, госпіталізували також вихователя та кухаря закладу. Більшість хворих потрапила до Здолбунівської ЦРЛ, ще кілька –  у Млинівську та Костопільську лікарні, адже інтернат у Мізочі – обласний, у ньому навчаються діти з психічними та фізичними вадами розвитку з усієї Рівненщини.

За словами завідувачки інфекційного відділення Здолбунівської ЦРЛ Людмили Ткачук, після антибіотикотерапії стан хворих став задовільним. Після того, як повторні аналізи підтвердять, що сальмонельоз вилікувано, і дітей, і дорослих відпустять додому.

Через масове отруєння у закладі минулої п’ятниці припинили навчання. Епідеміологи відібрали проби у продуктах та у харчоблоці школи. Сальмонелу знайшли в охолодженому сирому м’ясі та на поличці холодильника, тертці для варених овочівлотку для сирого м’яса.

Ймовірним джерелом інфекції, зазначили в обласному лабораторному центрі МОЗ, могли стати два працівники харчоблоку, в яких виявили сальмонелу. Лише один кухар захворів, інший був лише носієм.

- Обставини, що сприяли спалаху: недотримання правил особистої гігієни та порушення санітарно-гігієнічних вимог при приготуванні та зберіганні харчових продуктів. Про недотримання санітарно-гігієнічних вимог свідчить виявлення бактерії групи кишкової палички на робочих поверхнях та об'єктах довкілля (48% змивів незадовільні) та у продуктах (40% не відповідають санітарним вимогам), - йдеться у повідомленні лабораторного центру.

Керівництву закладу Держпродспоживслужба після позапланової перевірки вручила припис щодо неналежного зберігання продуктів, а правоохоронці за фактом порушення санітарних правил і норм розпочали досудове розслідування за частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на термін до трьох років, проте у поліції коментують: ще вирішуватимуть, чи є ознаки злочину у масовому отруєнні, а чи провадження закривати.

Зараження сальмонелою – не рідкісне явище, особливо на весіллях влітку. Як правило – через недотримання елементарних гігієнічних вимог під час приготування і зберігання страв, зазначають епідеміологи. У людини, яка з’їла їжу, заражену бактеріями сальмонели, через кілька годин підвищується температура, виникають головний біль, слабкість, нудота, блювота, пронос. Хворим потрібне стаціонарне та інтенсивне лікування, адже при ускладненнях хвороба може мати смертельні наслідки.

Щоб попередити захворювання,  важливо зберігати продукти, що швидко псуються, на холоді. На кухні мають бути окремі ножі і  дошки для розробки сирого м’яса, риби та інших продуктів, що не підлягають тепловій обробці. Окрім того, ті, хто куховарить, обов’язково мають дотримуватися особистої гігієни, як-от мити руки з милом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також